Hoe bepaal je je uurtarief?

Na hard te hebben toegewerkt naar het starten van je onderneming krijg je hét berichtje waar je al die tijd op hebt gewacht. ‘Hoeveel vraag je per uur?’ Dit is misschien wel je eerste kans op het binnenhalen van je opdracht, maar hoeveel kan ik per uur vragen, want wat ben ik nou eigenlijk waard? En, zet ik niet te snel een te hoog of een te laag bedrag in? Het is in ieder geval belangrijk om voet bij stuk te houden en een vast uurtarief voor elke klant te behouden. Zo komt het geloofwaardig over wat je waard bent, voor zowel jezelf als anderen. JOCON deelt graag ervaringen met het bepalen van je uurtarief.

Tijd kost geld

Allereerst zijn er verschillende kosten en investeringen die je maakt. Zo zijn er investeringen in bijvoorbeeld een nieuwe laptop of werktelefoon, maar ook investeringen die worden geuit in tijd. Het creëren van je eigen website en het plaatsen van social media berichten. Maar ook de allerleukste taken zoals de boekhouding of de belastingaangifte. Voor deze investeringen in tijd krijg je niet uitbetaald, maar ze moeten wel worden gezien als werktijden. Het verschil tussen deze twee soorten uren noemen we ook wel directe en indirecte uren. Directe uren zijn de uren waar je direct omzet uit haalt. Indirecte uren zijn dus de uren die je wel maakt maar waar je niet voor uitbetaald krijgt. Een grove inschatting is dan tussen de 50 en 70 procent direct zijn.

Privé en zakelijke kosten

Naast deze investering zijn er ook andere bijkomende kosten, zowel op privé als zakelijk gebied. Het is belangrijk om dit financiële plaatje concreet in beeld te hebben. Op basis hiervan kun je namelijk nagaan hoeveel je nodig hebt. Het kan natuurlijk zijn dat je startend ondernemer bent en vanuit het huis van je ouders werkt, omdat je daar nog woont. Hierdoor heb je geen kosten door huur, hypotheek of gas water en licht. Woon je wel op jezelf of huur je bijvoorbeeld een kantoor, dan mag je natuurlijk al een hoger uurtarief vragen. Oh, en wist je dat je bankrekening vaak al een mooi overzicht per maand voor je maakt hoeveel geld je waar voor uitgeeft. Kijk hier ook vooral even naar.

Wat vragen anderen per uur

Daarnaast is het ook erg belangrijk om naar je mede-collega’s te kijken. Of concurrenten, het is maar net hoe je het bekijkt. Per sector wordt er uiteraard een verschillend uurtarief als ‘normaal’ beschouwd. Naast de sector is het ook belangrijk om te kijken naar studieachtergrond, ervaring en specialisme. Gelukkig is er bij JOCON uiteraard wel iemand aangesloten die in dezelfde richting als jij aan het werk is. Kijk vooral even op de ondernemings pagina en vraag naar wat hij of zij vraagt en hoe ze hierbij zijn gekomen. Het is dus belangrijk om te kijken naar wat voor een inkomen je wil hebben of nodig hebt. Hierbij moeten de bedrijfskosten en uren af worden getrokken. Daarbovenop kijk je naar je mede-collega’s maar ook naar vraag en aanbod. Hoeveel van die mede-collega’s heb je bijvoorbeeld? Hoe meer, hoe lager je uurtarief. We kunnen in ieder geval niet anderes zeggen dan dat het uurtarief per situatie zo verschillend is. Kijk vooral in het netwerk van JOCON, zij én wij helpen je graag bij dit lastige vraagstuk.