De eerste stappen richting het ondernemerschap

Het begint steeds meer te kriebelen en te kriebelen: het ondernemerschap. Je bent je bewust van je kwaliteiten en wil dit delen. Door middel van die kwaliteiten kan jij anderen namelijk sterker maken of misschien wel helpen groeien. Je weet wat je wil en hoe je dat wil. Maar je vraagt je waarschijnlijk steeds meer af: ‘waar moet ik beginnen?’. JOCON deelt graag welke eerste stappen er nodig zijn om de deur richting het ondernemerschap te openen.

Deel het met iedereen

Het belangrijkste aan ondernemerschap is dat je je verhaal deelt met anderen. Het idee wat in jouw hoofd zit, is namelijk 1, maar dit onder woorden brengen is nog een ander verhaal. Met hoe meer mensen je je idee deelt, hoe beter je dit onder woorden kan brengen. Je zal steeds meer merken dat je langzamerhand jouw gedrevenheid en idee onder woorden kan brengen in een echte pitchvorm. Bovendien zal iedereen ook vragen aan je gaan stellen. Vragen waar je eerst nog niet bij stil hebt gestaan. Hoe meer je jouw idee deelt, hoe meer vragen er worden gesteld en hoe meer jij je bewust bent van aspecten waar je over na zal moeten denken.

Laat je niet tegenhouden

Iedereen kent ze wel: ‘de doemdenkers’. Natuurlijk zijn deze zogehete doemdenkers soms ook belangrijk, omdat ze je voorzien van fouten die je zal gaan maken. Maar, één ding is in ieder geval zeker, op je bek vallen gaat je toch gebeuren als ondernemer. Hoe, wat en wanneer is alleen nog onbekend terrein. Laat je dus vooral niet bangmaken door deze doemdenkers. Soms moet je een uitdaging namelijk gewoon aangaan en zien waar de weg precies naartoe leidt. Dit zal vaak anders uitpakken dat verwacht.

De eerste en belangrijkste stappen richting het ondernemerschap zijn dus vooral het ‘gewoon doen’. Een belangrijke factor die hierbij belangrijk is, is het zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Zolang jij vertrouwen hebt in jouw idee en je je bewust bent van je eigen kwaliteiten, heb je de eerste en belangrijkste stappen gezet. De volgende stappen zijn misschien nog niet te voorspellen. Maar, gelukkig is dat het leukste aan het ondernemerschap. Je kan de weg niet voorspellen. Geen dag of week is dan ook hetzelfde.